Hur gör man? Snabba tipsen:
Var kan jag göra en jordfabrik?
Du behöver kolla reglerna för vad din avfallshanteringsmyndighet i just din kommun säger, angående huruvida man får göra kompost, och vilka anläggninggar och kompostorer som är godkända för kompostering. Man bör komma ihåg att bokashi är bioavfall, oavsett om bioavfallet/bokashin är fermenterad eller ej, och därmed skall det komposteras enligt kommunens/distriktets reglern för kompostering.
Vintertid behövs en kompostor, helst en isolerad så att jordfabriken hålls igång länge, eller eventuellt hela vintern. En lätt isolerad kompostor funkar bra, och det är bra att komma ihåg att om jordfabriken fryser, så gör det inget, för då vårvärmen kommer, kommer även jordfabriken igång. Se till bara att jordfabriken hålls lagom fuktig. För att få optimal bokashijord, bör temperaturerna ej stiga över +40’C i kompostorn.
Sommartid och på platser där köld eller skadedjur inte är till problem, (inomhus, tex källare, lagerutrymme, bilgarage) så räcker det med en låda. I lådan blandar man enkelt bokashi med jord med en spade och tillsätter jord utanpå. Vid torr jord, kan man vattna lite med vatten och/eller EMa (utspätt 1/10).
Ha ett lock på jordfabriken inne, ifall du vet att sorgmygg kan vara ett problem. Sorgmygg kommer inte automatiskt med bokashin, men de kan komma via jorden du använder eller via julblommor, kruksallader, örter eller liknande, köpta från butik. Finns larverna i jorden du använder till din jordfabrik, så håller locket (lakan, tygbit, nät) sorgmyggen in i lådan, och kommer ej ut i lägenheten. Du kan sedan använda gulfällor (klistermärken) och även släppa dessa flygande sorgmygg ut från lådan med jämna mellanrum, tex på balkongen eller terassen, och ta in jordfabriken igen. Locket skyddar mot sorgmygg som kommer från köpta växter, de tar sig helt enkelt inte in i jordfabriken. Sorgmyggen gillar organiskt material, därför söker de sig till jordfabriken.
Bokashijorden är näringsrik.
Bokashin i sig självt är sur. Dess pH är ca 4-5 då den är helt optimal, men bakterierna i jorden gör bokashin neutral. Det är dock bra att späda ut bokashijorden en aning före användning. Ungefär en tredjedel av bokashijorden blandad med två tredjedelar av vanlig jord/mylla är ett bra förhållande för nästan alla växter. För växter med mer näringsrik jord, till exempel tomater, behöver jorden inte spädas ut lika mycket. Bioavfall som fermenteras fullständigt i bokashihinken, förvandlas till nästan helt förmultnad jord på cirka 2-3 veckor. Det kräver dock temperaturer över +10 grader och att bokashin har mjölksyrats tillräckligt bra. Om bioavfall fortfarande finns kvar i jorden som hela bitar, kan de krossas/klämmas sönder för hand och därmed påskyndar man processen en aning.
En torr jordfabrik behöver vattnas. För torrt – ingen förmultning.För blött, i botten – stinker kogödsel, men kan vädras och användas.
TIPS
Man kan gräva ner bokashin i odlingslådor man nyss skördat ifrån. Där är en väldigt massa mikroliv bland rester av rötter och maskar. Se dock till att du verkligen har ordentligt gnagskydd under och över så jordfabriken är helt skadedjurssäker. Det räcker inte med hönsnät, du bör ha finmaskigt gnagskyddsnät av metall.
Blanda bokashin väl om i jorden, så förmultnar det jättesnabbt. Om graderna ute är kring +15’C, så går det fort. Vid kallare temperaturer och eventuellt minusgrader, tar processen längre tid, eller avstannar helt. (fryser).
Skadedjur. Har man minsta lilla problem med skadedjur, (möss, sork, räv, grävling, hund..osv) bör man avstå från att göra jord i en odlingslåda. Man bör alltid skydda jordfabriken med ett finmaskigt nät, vanligt nät och/eller galler. Om bokashin fryser i jorden, (vinter), så är det viktigt även då att täcka med nät, för man vill inte ha råttor i “frysdisken” som plockar åt sig godheter. Så, alltid gnagskyddad låda!
Lock eller inte? Man behöver inte täcka jordfabriken med lock, om den är sk. bottenlös. Dvs att den har kontakt med jorden under. En murarbalja som inte har hål i botten, är bra att skydda mor regn och rusk, för annars kan det bli väldigt blött i botten och börja stinka och ske förruttnelse.
Hur ser jorden ut i vår? I vår märker man att i just denna låda, som är förgylld med bokashi, går det enklare att hacka spaden i. Den är helt enkelt först ute att tina upp på våren, om man jämför med odlingslådor som inte har fått bokashi i sig. Det beror på det mikroliv man tillfört, som gör att jorden blir mer beredbar.
Vad kan man göra med det fermenterade bioavfallet på vintern efter att marken ha frusit till?
På hösten uppstår den vanliga frågan; vintern kommer och var exakt kan man lägga bokashi som stått inomhus i två veckor? Det är snö överallt och spaden sjunker inte längre ner i marken?
Måste man ta en paus i bokashin och börja om till våren? Nej, du behöver inte. Olika slags lösningar hittar du i följande förslag; hitta den lämpligaste som passar just dig 🙂
SPARA BOKASHI SOM SÅDAN ÖVER VINTERN (UTAN JORDFABRIK)
I hinken
Enklast och bäst för bokashin är att spara bokashin i den hink den fermenterats i. Fyller du din hink en längre tid, kanske en månad eller två, så kanske du klarar dig med en mindre mängd bokashihinkar.
Tips: Du kan även samla bokashi direkt i hinkar utan kranar, se till så de är absolut lufttäta och ha alltid biokol i botten.
Bokashi som fermenterats inomhus i minst två veckor kan ställas kallare (dock plusgrader) och vila under vintern, för att användas till våren. Det gör ingenting om bokashin fryser i sin lufttäta hink. Du bör dock vara försiktig om du har bokashihinkar försedda med kranar, de kan gå sönder och det är ju synd om man investerat i sde å kallade ”riktiga” bokashihinkar. Även hinkar utan kran kan gå sönder om de fryser ute, så rådet är att inte låta bokashin frysa i hinkarna direkt. En bra fermenterad bokashi (utan lukter och mögel), klarar av att stå i rumstemperatur över vintern.
I påse
Endel lägger bokashin i en påse av lite tjockare material och för den utanför till en separat gnagsäker låda ute där den kan och får frysa. I det här fallet är det bra att komma ihåg att själva massan kan börja läcka vätska när den börjar smälta på våren. Finns det inga hål i botten kan det bli för blött för om bokashin. Så passa på tidpunkten, kolla påsarna ofta då det börjar bli varmt ute.
Töm inte bokashihinken direkt i lådan som sådan anefter, det blir alldeles för mycket onödigt luftutrymme och det stör bokashins anaeroba process!
Denna påsemetod rekommenderas vanligtvis inte, eftersom du fortfarande måste öppna upp / slita sönder påsarna och göra en jordfabrik i alla fall. Om du redan hade blandat bokashin i jorden på vintern, hade du sparat ett moment mindre, och med tanke på miljön så kommer en hel mängd plastpåsar även att sparas. Dessutom är risken väldigt stor att man glömmer påsarna för länge i lådan och de börjar leva sitt eget liv med sina ”läckra dofter”.
Gör du på detta vis, så är det bra att veta att bokashin tinar dock upp till våren när det blir varmt och bokashin mjölksyrebakterier aktiveras och kommer igång då bokashin sedan grävs ner i jorden. Det är inte sagt att alla bakterier överlever, så var beredd på att det kan ta längre tid för bokashin att bli jord. Kolla även att jorden är lagom fuktig.
I låda
Bokashin kan i vissa fall hällas över i en annan lufttät behållare, hink med lock. Se då till att fylla bokashi så gott som upptill och att hinken är lufttät. Se även till att ha tex biokol i botten av hinken så det kan suge upp eventuell lakvatten som bildas, speciellt om du väljer att ha hinken ytterligare tid inomhus. Även om du förvarar bokashin utomhus där det blir kallt, och till och med fryser, så är det bra att ha biokol i botten på hinken, som sedan när bokashin tinar upp, laddas med överflödig vätska, och risken att det blir illaluktande massa, minskar.
Bokashin kan grävas ner i jordfabrik utomhus eller fyllas i skadedjurssäkra pallkragar även på vintern. Då är det absolut viktigt att du skyddar bokashin och jordfabriken från hungriga gnagare. Gräver du ner bokashin direkt i jorden utan att skydda mot gnagare, och alltsammans sedan fryser, då har du gjort ett smaskigt buffebord för våra små gnagarvänner. Det finns påståenden som att en råtta hittar inte till bokashin då du grävt ner den i jorden, dels för att den inte kan lukta till sig det och dels för att inte råttor gillar fermenterat, men dessa påståenden är myter. Olika erfarenheter berättar att även färsk bokashijord varit intressant för tex hundar, som gillar att gräva just där det satts färsk bokashijord i landet. Troligtvis har där funnits några väldoftande bokashibitar kvar, som har intresserat hunden.
I följande exempel har vi tagit hänsyn till att göra dem skadedjurssäkra.
Som i alla exempel av utomhusjordfabrik där bokashin fryser, så gäller följande: Bokashin i jordfabriken tinar upp till våren när det blir varmt och bokashin mjölksyrebakterier aktiveras och kommer igång då bokashin sedan grävs ner i jorden. Det är inte sagt att alla bakterier överlever, så var beredd på att det kan ta längre tid för bokashin att bli jord. Kolla även att jorden är lagom fuktig.
I växthus
Har du halvtomma odlingslådor i ditt gnagsäkra växthus, kan du lägga fermenterat bokashi i dem. Gräv den torra jorden åt sidorna och töm bokashin i gropen. Blanda den gamla jorden som du la åt sidan, med bokashi, och täck till sist med ett tjockare lager jord, till exempel från den intilliggande odlingslådanlådan. På så sätt har du en färdig odlingsbädd för dina planteringar till våren. Lägg även snö ovanpå, den återfuktar den torra jorden, på våren när solen börjar värma. En torr jordfabrik förmultnas inte, så har du ingen snö, ta tillvara vårens regn och vattna på.
I en balja, hink eller låda ute
Lägg först ett lager jord på botten. Du kan även blanda i detta lager lite biokol som suger i sig öveflödig vätska.
Det är viktigt att man bottnar en sluten jordfabrik (behållare) och har ett lager av jord (eller som sagt biokol, eller jord med biokolet iblandat men biokolet bör man ha endast och endast på botten! Blanda inte om biokolet i jordfabrikens bokashiblandning, för då förändras pH:t för snabbt för att det skall hinna med att bli jord på ett bra sätt).
Eventuellt lakvatten orsakar inte ruttnande eller luktproblem på grund av fukt när de absorberas i bottenjorden.
Black Bokashi® är också perfekt för att lägga i jordfabrikens botten. Den binder vätskor och lukter samtidigt men utöver detta så den tar med sig aktiva mikrober till jordfabriken, som inte vanlig biokol gör.
Sedan blandar du ihop bokashi och jord ordentligt så att varje bokashibit täcks med jord. Det är viktigt för att jordfabriken skall komma igång, och det inte finns risk att bitarna skulle börja mögla/ruttna.
Utanpå bokashi- och jordblandningen tilsätter du ytterligare ett lager med jord ovanpå. (+10cm) Detta skyddar bokashijordsblandningen mot för mycket lufttillförsel. Om bokashijordblandningen står öppet, finns risk att bokashibitar börjar mögla och inte bli jord. Man vill liksom bädda om bokashijordblandningen så att den har det bra där under.
En annan fördel är att förmultningsprocessen startar snabbare på våren när jorden har blandats tillräckligt bra med bokashi, så använd en spade för att gräva bokashijordblandningen ordentligt så att jorden kommer överallt.
Ett tjockare jordlager ovanpå håller själva jordfabriken lagom fuktig. Ett lock är bra att ha löst på, om det finns risk att regn eller snö kommer in i jordfabriken. Ett tyg eller lakan kan användas om man inte vill att flugor ska lägga ägg där / om jorden som som används i jordfabriken är kontaminerad med sorgmygg eller deras ägg. Dessa speciellt om du har din jordfabrik inne, då ute i ett växthus gör inte sorgmyggen så stor förstörelse, om man inte har nya sådder där, förstås.
Jordfabriken bör inte vara helt lufttät. Vi vill ha lite syre i jordfabriken för att bakterierna ska kunna göra jord snabbt och utan problem. En helt tät låda kan göra att kondensen bildar för mycket fukt och lådan möglar. Men har du en stor låda, och jordfabrikens andel bara är typ halfull eller max 1/3, så kan du ha ett lock på ändå. Då är det viktigt att bokashin har fermenterats optimalt, (utan lukt och mögel), och att jordfabriksjorden innehåller en massa mikroliv och jordbakterier. (dvs inte köpt jord och allra minst något annat material).
Man kan lufta jordfabriken om man är osäker, lyft då på locket och kolla att inget mögel uppstått och inga oangenema lukter bildats.
Det rekommenderas att använda ½ jord och ½ bokashi. Man kan ta lite mer jord, åtminstone på vintern och när jordfabriken görs i en stängd behållare.
Tänk på att ha torr jord i närheten, det är omöjligt att blanda bokashin med frusen jord. Ett annat alternativ är att ta inomhus en frusen jordpåse/hink med jord, för att tina upp innan användning.
Jordglobskompostor
Denna globkompostor är godkänd för året-runt användning av bioavfall, och är i vårt tycke lämpligate kompostbehållare för jordfabrik. Här kan man göra jordfabrik och tömma bokashin och jorden, blanda om och tillsätta jordlagret utanpå. Även om det fryser så gör det inget, vårvärmen väcker jordfabriken till liv. Det är också bra att kolla här att det finns fukt, så att fabriken startar som den ska.
I kruka
Man kan göra jordfabrik i en kruka på balkong eller terass.
Om du odlar t.ex. tomater i en stor kruka, kan du förbereda krukorna för vårplantering.
Lägg först ett lager jord på botten (eventuellt lite lecakulor eller annan dränering längst ner).
Sedan lägger du följande lager, bokashi blandat med jord.
Utanpå detta fyller du krukorna med vanlig jord. Det här kommer att bli som en liten jordfabrik.
Skydda krukfabriken mor sakdedjur, dvs finmaskigt gnagskyddsnät av metall. Du behöver ej fylla krukorna helt upptill, på våren kan du lägga till mer jord när du planterar eller sår. Det lämpliga bokashi/jord-förhållandet för en kruka är cirka 30/70. På så sätt blir inte bokashijorden för stark för växterna.
INOMHUS
I en hink/behållare (i rumstemperatur)
Man gör på samma sätt som rådet med baljan och behållarna utanför, dvs bokashin ska blandas ordentligt med jord så att jordbakterierna kommer i kontakt med alla bokashibitar. Man kan ha locket (löst) på så att luften kan cirkulera och ibland kan man kontrollera att den inte är för fuktig. Locket håller bokashin lagom fuktig. Ibland kan det bli för torrt i ett varmt duschrum. En jordfabrik som är för torr förmultnar inte. Se då till att inte ha jordfabriken på golvet direkt, lyft upp en aning med hjälp av två tvärpinnar mellan baljan och golvet.
En nätfilt, lakan eller handduk kan vara bra att täcka inomhusjordfabrien, för att skydda mot sorgmygg och flugor.
Inomhusjordfabriken bearbetar bokashi aktivt, vilket innebär att mikroberna inte går i vinterdvala utan fortsätter sitt arbete och förvandlar bioavfall till jord, förutsatt att fuktigheten är som den skall vara.
Temperaturer
I allmänhet är det inte nödvändigt att mäta temperaturerna i jordfabriker, men ibland är det intressant att kolla vad som egentligen händer under ytan?
Den optimala temperaturen är ca +34’C grader i den mittersta delen av bokashiblandningen, det betyder att temperaturen där jordfabriken ligger bör vara ca +20’C. En lägre temperatur fungerar också, men processen saktar ner.
Vid temperaturer under +15’C kan förmultningen ta betydligt längre än vid högre temperaturer.
Temperaturer över +40’ är inte att föredra, så börjar det likna bara vanlig kompost, och vanlig kompost hör hemma ute. Jordfabriker får oftast högre temperaturer om du har haft en sämre fermentation i hinken, (kanske använt ineffektivt strö), och fått alltså mindre mjölksyrebakterier som fermenterat matavfallet och det resulterar i en mindre mängd aktiva mjölksyrebakterier i jordfabriken.
I vinterkylan, under 5’C, stannar jordfabriken upp, vilket innebär att mikroberna går i viloläge. Efter vinterdvalan kan det finnas mikrober som inte överlever och den mikrobiella balansen har kanske förändrats lite. Men de flesta av mikroberna överlever trots allt och börjar långsamt föröka sig igen. När vårsolen har väckt mikroberna ur vinterdvalan och uteluften värms upp är det dags att kolla jordfabrikerna. Doften ska vara lite sur och jordig. Inte illaluktande alls.
Lukter och mögel
Lukten av kogödsel kan tyda på att det har samlats för mycket vätska i botten och/eller syretillförseln varit knapp eller obefintlig. (detta händer särskilt i en smal och hög tunna).
Så kom ihåg att sätta hål i botten av tunnan eller lägg till tillräckligt med jord i botten. Dessutom kan biokol vara utmärkt att använda här i bottenjorden, eftersom det binder fukt och lukter utmärkt. Men kom ihåg, bara i bottenjorden, inte i själva bokashiblandningen.
Vitmögelmycel / nedbrytare kan bildas i det översta lagret i jordfabriken. (dock inte samma mögel som uppstått av kondens och syrefri miljö).
Mycelet täcks helt enkelt genom att tillsätta jord, inte blanda om, låt dessa nedbrytare hjälpa till i förmultningsprocessen.
Om någon annan mögel (t.ex. grön eller vit tjock mögel) utvecklas, så är jordfabriken troligen för torr (eller för våt) eller så har fermenteringen inte skett helt okej i bokashihinken. Till exempel var bokashiströet ineffektivt, dvs för gammalt eller så användes inte tillräckligt med bokashiströ eller kanske hinken inte varit tillräckligt tät, vilket störde processen redan under fermenteringen.
FAKTA: Rätt sorts mjölksyrejäsning och optimalt fermenterat bokashi garanterar bokashi av god kvalitet och senare bra bokashijord i trädgården.
NOTERA! Tänk på att inte andas in någon form av mögel – hantera alltid mögliga hinkar och jordfabriker utomhus! (Ingen vanlig kompost hör hemma inomhus).
Mögel i bokashink
Bokashi är en anaerob process. I bokashihinken är målet att inget mögel utvecklas.
Det kan finnas vita jästflingor/fläckar och det är förstadiet orsakat av jästsvamp. Det är fortfarande ok men inte då det uppstår mer mögel.
Vitt mögel kan börja dyka upp om bokashiströets kraft inte räckt till (t.ex. är ineffektivt, gammalt) och luft kommer in i bokashihinken. (icke lufttät bokashi hink).
En stor mängd vit, krämig, tjock mögel i bokashihinken är redan ett tecken på att alldeles för mycket syre har släppts in och för länge. Ett dåligt bokashiströ kan bilda tjock mögel även om bokashihinken är tät.
Mögel på jordfabriken
Gråmögel kan ibland dyka upp i jordfabriken, t.ex. i bitar av bioavfall som inte har förmultnat. Det kan bero på att det är mycket citrusskal i bokashin, som inte orkats fermenterats ordentligt (för kort tid) men även för stora bitar och luftfickor kan vara orsaken, och speciellt om man använder påsjord köpt i en jordfabrik, som inte är lika levande som den gamla jorden.
Det skulle vara bra att spraya dessa med till exempel utspädd EM (EMa) och täcka med jord igen och fortsätta jordfabriken jobba.
Grönmögel i hinken orsakas av att det är för torrt och/eller för att hinken har varit för utsatt för syre.
Grönmögeln i jordfabriken orsakas mest av att fabriken är för torr. Tillsätt lämpligt fuktig jord till jordberedningen och vattna vid behov, helst med en skvätt EMa.
Akta dig för dammigt mögel! Använd munskydd vid behov.
Ibland dyker det upp en slemsvamp av amöbafamiljen (Myxomycota eller Mycetozoa) i jordfabriken. Den är en ofarlig varelse och försvinner av sig själv.
Egengjord superjord är den bästa jord!