Jordfabriken – en plats där bokashin blir till jord

 

Hur gör man?

  • Blanda bokashi med gammal jord (sk. ”fuljord”) en jord som är näringsfattig och odlad i är bäst. Man kan ha köpt jord som jordfabrikjord, men då det räcker mycket längre att bli jord, samt att näringen i gödseln kan göra upphov till mycket mycel.
  • Häll bokashin i lika mycket jord. Blanda jorden och bokashin väl, (tex i en skottkärra eller direkt i jordfabriken) så att mikroberna kommer i kontakt med avfallet, på varje lilla bit. Lägg cirka 10 till 15 cm mer jord ovanpå den blandningen, som ett lock. Det håller fukten i jorden, men låter samtidigt luft sippra till bokashi-jordblandningen.
  • Ha på ett finmaskigt nät, så gnagare inte kommer till jordfabriken.
  • Bokashin förmultnar sig till jord på cirka två veckor (om förhllandena är de optimala, fuktigheten är okej, tempen är okej, osv osv). Obs. Det räcker längre om bokashin inte varit tillräckligt fermenterad, jordfabriken står kallt, man använde köpt jord (sterilt), eller det är för torrt.
  • Efter dessa två veckor är bokashijordens ph neutraliserad så man kan använda den jorden i krukor eller bäddar, även om där är lite synliga bitar av matavfall kvar. Huvudsaken är att det luktar jord.

Var kan jag göra en jordfabrik?

Du behöver kolla reglerna för vad din avfallshanteringsmyndighet i just din kommun säger, angående huruvida man får göra kompost, och vilka anläggninggar och kompostorer som är godkända för kompostering. Man bör komma ihåg att bokashi är bioavfall, oavsett om bioavfallet/bokashin är fermenterad eller ej, och därmed skall det komposteras enligt kommunens/distriktets reglern för kompostering.

Vintertid behövs en kompostor, helst en isolerad så att jordfabriken hålls igång länge, eller eventuellt hela vintern. En lätt isolerad kompostor funkar bra, och det är bra att komma ihåg att om jordfabriken fryser, så gör det inget, för då vårvärmen kommer, kommer även jordfabriken igång. Se till bara att jordfabriken hålls lagom fuktig. För att få optimal bokashijord, bör temperaturerna ej stiga över +40’C i kompostorn.

Sommartid och på platser där köld eller skadedjur inte är till problem, (inomhus, tex källare, lagerutrymme, bilgarage) så räcker det med en låda. I lådan blandar man enkelt bokashi med jord med en spade och tillsätter jord utanpå. Vid torr jord, kan man vattna lite med vatten och/eller EMa (utspätt 1/10).

Ha ett lock på jordfabriken inne, ifall du vet att sorgmygg kan vara ett problem. Sorgmygg kommer inte automatiskt med bokashin, men de kan komma via jorden du använder eller via julblommor, kruksallader, örter eller liknande, köpta från butik. Finns larverna i jorden du använder till din jordfabrik, så håller locket (lakan, tygbit, nät) sorgmyggen in i lådan, och kommer ej ut i lägenheten. Du kan sedan använda gulfällor (klistermärken) och även släppa dessa flygande sorgmygg ut från lådan med jämna mellanrum, tex på balkongen eller terassen, och ta in jordfabriken igen. Locket skyddar mot sorgmygg som kommer från köpta växter, de tar sig helt enkelt inte in i jordfabriken. Sorgmyggen gillar organiskt material, därför söker de sig till jordfabriken.

Bokashijorden är näringsrik.

Bokashin i sig självt är sur. Dess pH är ca 4-5 då den är helt optimal, men bakterierna i jorden gör bokashin neutral. Det är dock bra att späda ut bokashijorden en aning före användning. Ungefär en tredjedel av bokashijorden blandad med två tredjedelar av vanlig jord/mylla är ett bra förhållande för nästan alla växter. För växter med mer näringsrik jord, till exempel tomater, behöver jorden inte spädas ut lika mycket. Bioavfall som fermenteras fullständigt i bokashihinken, förvandlas till nästan helt förmultnad jord på cirka 2-3 veckor. Det kräver dock temperaturer över +10 grader och att bokashin har mjölksyrats tillräckligt bra. Om bioavfall fortfarande finns kvar i jorden som hela bitar, kan de krossas/klämmas sönder för hand och därmed påskyndar man processen en aning.

En torr jordfabrik behöver vattnas. För torrt – ingen förmultning.För blött, i botten – stinker kogödsel, men kan vädras och användas.

TIPS

Man kan gräva ner bokashin i odlingslådor man nyss skördat ifrån. Där är en väldigt massa mikroliv bland rester av rötter och maskar. (Se till att du har ordentligt gnagskydd under och över)

Blanda bokashin väl om i jorden, så förmultnar det jättesnabbt. Om graderna ute är kring +15’C, så går det fort. Vid kallare temperaturer och eventuellt minusgrader, tar processen längre tid, eller avstannar helt. (fryser).

Skadedjur. Har man minsta lilla problem med skadedjur, (möss, sork, räv, grävling, hund..osv) bör man avstå från att göra jord i en odlingslåda. Man bör alltid skydda jordfabriken med ett finmaskigt nät, vanligt nät och/eller galler. Om bokashin fryser i jorden, (vinter), så är det viktigt även då att täcka med nät, för man vill inte ha råttor i “frysdisken” som plockar åt sig godheter. Så, alltid gnagskyddad låda!

Lock eller inte? Man behöver inte täcka jordfabriken med lock, om den är sk. bottenlös. Dvs att den har kontakt med jorden under. En murarbalja som inte har hål i botten, är bra att skydda mor regn och rusk, för annars kan det bli väldigt blött i botten och börja stinka och ske förruttnelse.

Hur ser jorden ut i vår? I vår märker man att i just denna låda, som är förgylld med bokashi, går det enklare att hacka spaden i. Den är helt enkelt först ute att tina upp på våren, om man jämför med odlingslådor som inte har fått bokashi i sig. Det beror på det mikroliv man tillfört, som gör att jorden blir mer beredbar.