Vi hjälper dig!

Visste du att vi är Finlands bokashipionjärer här i bokashins hemstad Lovisa?

Vi tillverkar finskt bokashiströ som är ett torrt effektivt och hållbart strö.

Här tillverkas även EMa Mikroblösning, ett probiotiskt tillskott av aktivt EM för alla växter och för fermentering av organiskt material.

 

Vi har undervisat och gett råd om bokashis grunder och delat med oss av tips allt sedan år 2015, då vi vill att alla ska våga ta sitt första steg med bokashi, och även lyckas med det.

 

Bokashi, eller återvinning av bioavfall genom fermentering, är ett revolutionerande sätt att omvandla bioavfall till jord snabbt, enkelt och ekologiskt i ditt eget kök. 

 

Välkommen med, ta en titt!!

  1. Information
  2. Hur gör man BOKASHI?
  3. Bokashi på trädgårdsavfall, tex äpplen
  4. Hur gör man BOKASHISTRÖ själv?
  5. …. på kommande…

Massa information!

På vår Bokashi Garden hemsida hittar du all information du behöver för att börja göra bokashi. Vi kommer också att berätta hur du använder bokashi i din trädgård och får friska, välmående och skördgivander växter.

Bokashi är verkligen ett steg mot en mer ekologisk riktning! Vi kommer också att berätta vad EM är och hur dessa kan användas på bästa sätt i din trädgård och hur du kan få friska, välmående och skörderika växter. Vad är Bokashi och levande jord? Du hittar svaren här.

Här under denna rubrik kommer vi att fylla på med infosidor om olika kategorier.

Vi har själva bokashifermenteringen, EMa mikroblösningens användningsområden, fermentering av hästgödsel, äppel, löv och gräsklipp.

 

Lär dig bokashi enligt grundprinciperna och lyckas!

Under Bokashins ABC hittar du de flesta ord förklarade, för bokashin har givetvis sitt eget ordförråd, och det kan vara ibland lite förvirrande att veta vad alla förkortningar och orduttryck betyder.

Du hittar även information om hur du gör ditt eget bokashiströ hemma.

Hur gör man BOKASHI ?

I videon här under visas kort hur man kommer igång.

Vi kommer att göra en skilld artikel mer ingående, om hur bokashi görs på bästa möjliga sätt för att få en bra jord till sitt odlingsland.

Klicka på videon för förstorning.

Tillsammans med Bokashigarden.se

BOKASHI PÅ TRÄDGÅRDSAVFALL

Fermentering av grönavfall är enkelt! Du behöver inget annat än aktiverad EM®a mikroblösning.
Så glöm biokol, melass och andra ämnen som stör fermenteringen.
Bara EM®a funkar bäst!

.

Vad händer då när man fermenterar i en säck, t.ex gräsklipp, löv, ogräs trädgårdsavfall, äpplen eller annat grönt trädgårdsavfall?

Materialet fermenteras anaerobiskt med hjälp av EM®a mikroblösning, dvs det konserveras genom en mjölksyrnings-process. Det fungerar egentligen helt lika som bokashihinken i ditt kök.
En tom jordsäck av plast lämpar sig perfekt för att användas i fermenteringen av trädgårdsavfall.
I en säck med stark plast fermenteras materialet tillräckligt lufttätt. Det förvandlas inte till jord i säcken utan materialet konserveras, precis som matavfallet i din bokashink.
Tillsätt alltså inte jord i säcken när du fermenterar grönavfall eller äpplen!

.

Olika fermenteringstider anges för olika material. Ogräs rekommenderar man att fermenteras upp till och med ett par månader, men även här är det bra att komma ihåg att ogräsblad eventuellt bara behöver ett par veckors fermentering, medan dess rötter kräver mycket längre tid, samma sak gäller med frön. Anledningen till den säkra “två-månaders” tiden är att människor inte av misstag skulle fermentera för en för kort tid och det då skulle finnas risk för ogräsets rötter att börja gro. Så, följ rekommendationerna!

.

INSTRUKTIONER

.

SPÄDNING1/10 = 1 dl EM®a Mikroblösning till en liter vatten
ANVÄNDNING = 1 liter utspädd lösning → till 100 liter material

.

FERMENTATIONSTIDER – rekommendationer

• Grönt avfall, (färskt) fermentering i 2 veckor.
• Gräsklipp, gräs, trädlöv (grönt avfall), 2 veckor.
• Ensilage, 1 vecka.
• Äpplen, (hackade), 2 veckor eller över vintern, gnagarsäkert!
• Ogräs, (frön, rötter), minst 6-8 veckor eller över vintern.
• Hästgödsel, (annan gödsel), minst 6-8 veckor, eller över vintern.

.

Allt organiskt material går att fermentera över vintern, och då är det bra att se till att säcken är tät och för äpplena är det extra viktigt att förvara äppelbokashin på en gnagarsäker plats. Duka inte upp för råttorna i vinter!När avfallet fermenterats färdigt, läggs det antingen i jorden eller används som täckningsmaterial. Materialet är surt i början, så se upp för att lägga för nära växternas stammar. OBS! Äpplen läggs alltid i en gnagarsäker komposthållare eller i skilld gnagarsäker jordfabrik för att bli jord före användning.

.

Att man bara komposterar alla möjliga material i en säck, (t.ex. kompost, kvistar, grus, mossa..etc) och låta detta stå ett år eller längre, är något helt annat än Säckbokashi.
Utan tillsatt EM®a är det som en helt vanlig kompost.. Då EM®a läggs till en vanlig kompost, så snabbar det nog jordiseringen, men det blir ingen anaerobisk mjöksyrefermentering som fermenterar innehållet, vilket skulle ge mera värde till slutresultatet i jorden och din trädgård.

.

Låt oss ta en noggrannare titt på hur man gör sin säckbokashi!

“Säckbokashi” TIPS! En använd jordsäck är den bästa bokashisäcken! Så släng inte de tomma säckarna utan använd dem istället som fermenteringssäck till din ”säckbokashi”.

DU BEHÖVER

.

    • 1 dl EM®a Mikroblösning (finsktillverkat, fås från oss, Bokashigarden.se)

    • 1 liter vatten

    • grönt avfall, annat organiskt material

    • tomma jordsäckar / eller alternativt en tät tunna/hink med lock

.

Denna mängd av blandningen vattnas jämnt ut per 100 liter packat avfall.
Jämför: 2 st x 50 Liters jordpåsar (köpt säckjord)

Spädningen är alltid 1/10 (dvs en deciliter EMa till en liter vatten)

.

    • INSTRUKTIONSTIPS INFÖR FERMENTERINGEN
    • .
    • Nerklippt grönt avfall, (eller äpplen som hackats i bitar med spade), vattnas jämnt med utspädd EMa så att allt material blir fuktigt/blött.

    • Detta görs bekvämast i en skottkärra; lägg i materialet, (äpplen kan hackas med en spade i skottkärran) och vattna sedan ut EMa-lösningen, blanda väl om, och packa sedan allt direkt i säcken.

    • Eller så kan du hälla några spadtag av materialet i en säck, vattna lite, lägga till mer material, vattna, tillsätt, vattna osv. ända tills säcken är full.

    • Vrid påsens mynning och snurra tätt, vänd påsen upp och ner så att påsens mynning förblir nere, och placera påsarna på en skuggig och skyddad plats (en gnagarsäker kompostor fungerar bra för äpplen).

    • Fermentera säckarna i minst ett par veckor om säckbokashin till största delen består av material från tex gräsklipp eller höstlöv. Ogräs och rötter bör fermenteras minst i ett par månader.

    • Om du fermenterar äpplen så bör du skydda säckarna från gnagare, till exempel genom att placera säckarna i en låda, kompostbehållare eller annan gnagarsäker plats.

    • Märk att äppelbokashi kan utsöndra lakvatten, som kan läcka från påsen.

    • Du kan vända om säckarna de första dagarna. Du behöver inte göra det, men jag gillar det då vätskan och eventuellt lakvattnet blandas om i säcken, som hjälper mjölksyrebakterierna att fermentera avfallet.

    • Om det organiska materialet är väldigt torrt kan du fukta först enbart med vatten eller använd mer av EMa-lösningen. Är det för torrt i säcken, så sker mindre fermentering.

    • Du kan även använda en tunna/hink med lock för att fermentera!


MER INFO?
Facebook:BOKASHIFORUMET info@bokashigarden.se www.bokashigarden.se

 

Hur gör man BOKASHISTRÖ själv?

 
För att kunna göra bokashi bör man ha bokashiströ. Enklast köper man ett färdigt från en bokashiaffär, men visste du att
man kan göra sitt alldeles eget hemmagjorda strö själv?
Det är egentligen mycket enkelt, kanske lite tidskrävande att göra då väntetiden lång;
fermenteringstiden är cirka tre till fyra veckor, men själva ihoprörandet är enkelt.
 
Bokashirouhe _edited.jpg
 

För att göra Bokashiströ behöver du:

Vetekli, EM stamlösning, rörsockersmelass, ljummet vatten

Det är viktigt att man tillverkar sitt hemmagjorda strö med EM mikrober från en stabil EM Stamlösning. Den EM-lösningen innehåller alla
behövliga mikrober och bakterier (mjölksyrebakterier, jästsvamp och de viktiga fotosyntesbakterierna) för att ditt strö ska bli ett hållbart
och bra bokashiströ.

Gör man på andra sätt, dvs blandar ihop egna dekokter gjorda på tex ris, mjölk och papper, så är det helt enkelt inte bokashi. Det har visat sig
mer angrepp och sjukdomar på jordar som det använts andra mikrober än de
som förekommer i EM.
Fotosyntesbakterierna tar hand om din jord, och de finns bara med i köpt EM Stamlösning.

Vetekliet är bra att vara av den lite grövre sorten. Om fint mjöl finns i blandningen kan det orsaka klumpar i ströet som senare kan börja mögla.

Mängden vatten kan variera beroende på sammansättningen av olika vetekli. Kliet är bra att vara fuktigt men inte för blött under tillagningen.

Bokashiströ gjort på EM stamlösning från Bokashigarden.se

  • 1 liter vetekli
  • 1 dl vatten (högst + 38 – 40°C)
  • 3 ml EM stamlösning
  • 3 ml rörsockermelass

Tillbehör

En lufttät påse, till exempel en fryspåse med förslutning

Så här gör man

  • Blanda de flytande ämnena tillsammans. (ljummet vatten + melass + EM stamlösning)
  • Tillsätt vätskan i vetekliet och kläm om kliet för hand tills blandningen av all vätska har absorberats i kliet. Blandningen ska vara fuktig men inte
    för blöt. (60% luftfuktighet är bra)
  • Tryck till och packa blandningen i en lufttät påse eller lufttät burk.
  • Om luft kommer in under fermenteringsprocessen blir det fel sorts bakteriestammar som tar över och slutresultatet kan mögla och därmed
    förstöras. För till kompost i såfall och börja om.
  • Låt fermentera i minst ett par veckor, men 3-4 är bra.
  • Temperaturen bör vara i rumstemperatur, eller något över. Bäst är en värme på 28-30’C, en stabil värme är bättre än en växlande.

Ett färdigt bokashiströ

  • Fermenteringen är klar när pH är 3,5 till ca 4.
  • Om det luktar starkt surt eller som äppelcidervinäger är det klart. Lukten bör alltså vara ganska stark och syrlig.
  • En lukt av jäst tyder på mindre mjölksyrebakterier, men kan funka ok ändå. Hållbarheten på ströet är troligtvis kortare.
  • Att torka det färdiga bokashiströet är att föredra, då hållbarheten är betydligt längre än ett lite fuktigt strö.
  • Ett fuktigt strö har sämre hållbarhet, och det är viktigt att komma ihåg att försluta påsen väl efter varje användning.
  • Ett fuktigt strö är ett aktivt strö som hela tiden bildar mjölksyrebakterier och äter upp näring. Till sist finns ingen näring
    kvar och mjölksyrebakterierna äts upp och minskas, ströet blir ineffektivt. Deta gäller även alla färska, dvs fuktiga, bokashiströn som finns att köpa i butik.
  • Fördela bokashiströet jämnt för att torka på en plan yta, till exempel en bricka. Du kan blanda emellanåt för att få det att torka snabbare.
    Förvara sedan till exempel i en papperspåse.

Tips:

  • Du kan använda mindre eller större mängder så länge förhållandena förblir desamma.
  • Det är dock bättre att göra små mängder oftast så att mikrober alltid är så effektiva som möjligt.
  • Mögel rekommenderas absolut inte att ska bildas i ett strö, men det kan börja växa mögel under fermenteringen, och då har något gått snett.
  • Mögel innebär att behållaren eller påsen inte har varit tillräckligt lufttät. Kasta boakashiströet i komposten och börja om. Och nu får du packa bättre.
  • Korrekt förvaring säkerställer att bokashistöet förblir effektivt och hållbarare.
  • Förvara bokashiströet på en sval plats och skyddad från solen, till exempel i ett skåp.
  • Hemgjort bokashiströ är hållbart (effektivt) i ca 6 månader. Effekten avtar snabbare än köpt
    bokashiströ, och speciellt om man lämnar det fuktigt.
  • EM Keramiskt pulver kan läggas till bokashiströet för att stödja mikrobiell aktivitet och för att minimera eventuella luktstörningar.
  • Då tillsätts ca 2 % EM Keramiskt pulver av den totala mängden kli.

 

Lycka till!

Bokashigarden.se

Pripaks Ky

Lappträskvägen 343

07900 Lovisa

FINLAND

info@bokashigarden.se

+358 44 5662745

VAT nummer FI05126526