Visste du att vi är Finlands bokashipionjärer här i bokashins hemstad Lovisa?
Vi tillverkar finskt bokashiströ som är ett torrt effektivt och hållbart strö.
Här tillverkas även EMa Mikroblösning, ett probiotiskt tillskott av aktivt EM för alla växter och för fermentering av organiskt material.
Vi har undervisat och gett råd om bokashis grunder och delat med oss av tips allt sedan år 2015, då vi vill att alla ska våga ta sitt första steg med bokashi, och även lyckas med det.
Bokashi, eller återvinning av bioavfall genom fermentering, är ett revolutionerande sätt att omvandla bioavfall till jord snabbt, enkelt och ekologiskt i ditt eget kök.
På vår Bokashi Garden hemsida hittar du all information du behöver för att börja göra bokashi. Vi kommer också att berätta hur du använder bokashi i din trädgård och får friska, välmående och skördgivander växter.
Bokashi är verkligen ett steg mot en mer ekologisk riktning! Vi kommer också att berätta vad EM är och hur dessa kan användas på bästa sätt i din trädgård och hur du kan få friska, välmående och skörderika växter. Vad är Bokashi och levande jord? Du hittar svaren här.
Här under denna rubrik kommer vi att fylla på med infosidor om olika kategorier.
Vi har själva bokashifermenteringen, EMa mikroblösningens användningsområden, fermentering av hästgödsel, äppel, löv och gräsklipp.
Under Bokashins ABC hittar du de flesta ord förklarade, för bokashin har givetvis sitt eget ordförråd, och det kan vara ibland lite förvirrande att veta vad alla förkortningar och orduttryck betyder.
Du hittar även information om hur du gör ditt eget bokashiströ hemma.
I videon här under visas kort hur man kommer igång.
Vi kommer att göra en skilld artikel mer ingående, om hur bokashi görs på bästa möjliga sätt för att få en bra jord till sitt odlingsland.
Klicka på videon för förstorning.
För att göra Bokashiströ behöver du:
Vetekli, EM stamlösning, rörsockersmelass, ljummet vatten
Det är viktigt att man tillverkar sitt hemmagjorda strö med EM mikrober från en stabil EM Stamlösning. Den EM-lösningen innehåller alla
behövliga mikrober och bakterier (mjölksyrebakterier, jästsvamp och de viktiga fotosyntesbakterierna) för att ditt strö ska bli ett hållbart
och bra bokashiströ.
Gör man på andra sätt, dvs blandar ihop egna dekokter gjorda på tex ris, mjölk och papper, så är det helt enkelt inte bokashi. Det har visat sig
mer angrepp och sjukdomar på jordar som det använts andra mikrober än de
som förekommer i EM. Fotosyntesbakterierna tar hand om din jord, och de finns bara med i köpt EM Stamlösning.
Vetekliet är bra att vara av den lite grövre sorten. Om fint mjöl finns i blandningen kan det orsaka klumpar i ströet som senare kan börja mögla.
Mängden vatten kan variera beroende på sammansättningen av olika vetekli. Kliet är bra att vara fuktigt men inte för blött under tillagningen.
Tillbehör
En lufttät påse, till exempel en fryspåse med förslutning
Så här gör man
Ett färdigt bokashiströ
Tips:
Bokashigarden.se
Pripaks Ky
Lappträskvägen 343
07900 Lovisa
FINLAND
info@bokashigarden.se
+358 44 5662745
VAT nummer FI05126526