Nässelvatten som doftar gott? Javisst!

Att göra nässelvatten är en bra grej, då man vill tillföra kväve till sina växter. Men visst kan rötat nässelvatten lukta alldeles förskräckligt!

 

Därför kan man istället fermentera nässelvatten, och förutom att det doftar svartvinbärssaft, är det så himla mycket bättre för växterna!

 

I videon nedan visar man hur man fermenterar nässlor med EMa och rörsockermelass.

 

Ett recept på fermenterade nässlor med bokashiströ är på kommande, men där gäller bokashiprincipen egentligen, dvs i lufttät behållare utan tillsatt vatten.

 

Fermentera i vatten, med EMa och melass:

  • Plocka en hink nässlor och häll på 10 liter vatten.
  • Blanda i det ljumma vattnet 2dl aktiverat EMa samt 2 dl melass.
  • Lägg silen utanpå nässlorna och tryck ner.
  • Lägg locket på och låt stå 10 dagar ute i skuggan.
  • Tappa upp via kranen.
  • Späd ut det väldigt kväve- och näringsrika mikrobfyllda fermenterade elixirit med 1 del elixir till 100 delar vatten.

 

Nässelväxtdelarna är välfermenterade, och kan användas direkt i jorden, som täckmaterial i trädgården eller läggas i komposten.

 

För mer tips och råd angående Nässelvattnet, titta i Facebook-gruppen BOKASHIFORUMET

HJÄLP! DET HAR GÅTT SNETT I BOKASHINKEN

De största misstagen i bokashihinken


Bokashi är ett effektivt sätt att behandla bioavfall, men för att lyckas krävs det rätta handtag, så att säga.

Här är de vanligaste misstagen och
dess effekter i bokashi:

 
1. Fel val av avfall
  • Misstag: Olämpliga ingredienser tillsätts i bokashi, som tex mat som innehåller för mycket vätska, papper, salt, vinäger, jord, andra olämpliga eller stora mängder fett, mejeriprodukter eller rått kött.
  • Konsekvenser: Processen avtar, och avfallet kan börja ruttna, mögla eller lukta.
  • Åtgärder: Tillsätt framöver mestadels kolhydratrika ingredienser som grönsaks- och fruktavfall. Skär/hacka avfallet i tillräckligt små bitar och tillaga rått kött och fisk om det behövs.

 

2. Otillräcklig användning av bokashiströ
  • Misstag: Bokashiströ tillsätts inte tillräckligt i varje tillsats av avfall.
  • Konsekvenser: Mikrober kan inte fermentera och bioavfall kan börja ruttna, mögla eller lukta.
  • Åtgärder: Kontrollera vilken typ av bokashiströ du använder och dosera därefter. Färskt (fuktigt) bokashiströ kräver en mycket högre dos än torrt bokashiströ, för att få tillräckligt med mikrober att fermentera samma mängder bioavfall.

 

3. Slarvig tillplattning
  • Misstag: Matavfallet pressas otillräckligt, eller inte alls.
  • Konsekvenser: För mycket luft (luftfickor) kan orsaka oönskad lukt och mögelbildning.
  • Åtgärder: Efter påfyllning, platta till ytan med handflatan eller till exempel en potatisstöt. Skär/hacka bioavfallet i mindre bitar så att luftfickor inte bildas lika lätt.

 

4. Försummar lockets täthet
  • Misstag: Locket är inte lufttätt, eller så är bokashihinken i sig inte lufttät.
  • Konsekvenser: Luft stör bokashiprocess och mikrobers aktivitet, och det främjar mögeltillväxt.
  • Åtgärder: Kontrollera lockets täthet och själva hinkens lämplighet för bokashi; byt ut mot nya vid behov.

 

5. För sällan upptappat lakvatten
  • Misstag: Bokashins lakvatten dräneras inte regelbundet från bokashihinken.
  • Konsekvenser: De lägsta lagren av avfall kan bli för blöta, vilket kan leda till ruttnande eller obehaglig lukt.
  • Åtgärder: Töm helst lakvattnet dagligen, som en rutin samtidigt som bioavfall tillsätts i bokashin, men tappa upp minst en gång i veckan för att undvika lukter.

 

6. För långt uppehåll mellan påfyllningarna
  • Misstag: Bioavfall samlas och sparas för länge innan det läggs i bokashihinken, och det börjar ruttna eller mögla redan i uppsamlingskärlet.
  • Konsekvens 1: Jäsningsprocessen störs, mikroberna försvagas och mögel och obehaglig lukt utvecklas i bioavfallet i bokashihinken.
  • Konsekvens 2: Ett stort luftutrymme i bokashihinken kan också göra att det bildas mögel, och det speciellt om man sällan fyller på bokashihinken.
  • Åtgärder: Tillsätt bioavfall i bokashihinken dagligen eller varannan dag, så att bioavfallet inte hinner ruttna. Täck avfallets yta helt med färskt bioavfall. Om mängden avfall är liten, använd plast som lock eller skaffa en mindre hink.
  • TILLÄGGSTIPS lägre ner under rubrien “Hur undviker du misstagen?”

 

7. Felaktig lagringstemperatur
  • Misstag: Bokashihinken förvaras på en för kall eller för varm plats.
  • Konsekvenser: Mikrober fungerar inte optimalt i kyla och de dör i för hög värme.
  • Åtgärder: Förvara bokaskihinken i rumstemperatur.

 

8. Bioavfall som är för blött
  • Misstag: Mycket flytande eller för blött bioavfall tillsätts i bokashin utan att ta bort överskottsvätska.
  • Konsekvenser: För mycket vätska kan försvåra fermenteringen och öka risken för ruttnande. Lakvattnet kan börja lukta illa eller få sämre konsistens.
  • Åtgärder: Töm lakvattnet dagligen. Låt blött matavfall rinna av och låt det torka vid behov innan du lägger det i bokashihinken.

 

9. Försummar fermenteringen
  • Misstag: Fermenterat avfall fermenteras inte tillräckligt länge före användning, eller på ett för kallt/varmt ställe.
  • Konsekvenser: Jordfabriken fungerar långsamt, jämför med vanlig kompost.
  • Åtgärder: Fermentera bokashin i rumstemperatur i minst två till tre veckor. Det är bra att veta att bokashin är optimalt klar först när lakvatten inte längre utsöndras från bokashimassan.

 

10. Mögelbildning
  • Misstag: Mögel bildas i och utanpå bokashimassan.
  • OBS! Alla typer av mögel på bokashimamassan är ett tecken på att processen inte fungerar som den ska.
  • Konsekvenser: Mögeltillväxt gör att det blir mer jästjäsning och mindre mjölksyrajäsning, det vill säga att det blir mindre fermentering i själva bokashiprocessen, vilket inte är önskvärt. I hinken skall en anaerob process fungera, utan mögelbildning. En liten mängd små platta jästfläckar är tillåtna, men de är ett tecken på att mögeltillväxt snart kan bildas, speciellt om hinken inte är tät.
  • Åtgärder: Orsakerna till att mögelsvampar bildas kan vara användning av för lite bokashiströ, ineffektivt bokashiströ/lösning, dålig tillplattning eller otätt lock/bokashihink. – Börja med att kolla om bokashihinken är lufttät och om du använder tillräckligt med bokashiströ. Kolla om bokashiströet har blivit gammalt genom att titta på Bäst före-datumet, och om du inte hittar datum på påsen, är det ett färskt strö (fuktigt strö). Utan datummärkning kan man tyvärr inte veta om det är effektivt längre. Skaffa nytt bokashiströ om inte ens en dubbeldosering förbättrar mögelsituationen i din bokashihink.

 

 

Hur undviker du misstagen?

  • Använd tillräckligt med bokashiströ vid varje tillsats av avfall.
  • Komprimera matavfallslagren noggrant och förslut hinkens lock lufttätt.
  • Ta bort lakvatten regelbundet och förvara hinken i rumstemperatur.
  • Om mögel eller lukt uppstår, ta reda på vad som orsakar det och gör enligt råden för att förbättra situationen.
 
En annan bra ”kom-i-håg” är att när du fyller på varje dag lägger du nytt färskt bioavfall ovanpå och de nedre lagrena utsätts inte för det tomma utrymmet som finns kvar i hinken, d.v.s syre.
Om du lämnar hinken utan att fylla på i säg fyra dagar eller tillome en vecka, om fermentering har börjat där det är fuktigt, då kan vita svamptillväxter börja dyka upp på dessa biobitar som inte täcktes.
Det beror förstås på vad och hur mycket bokashiströ som används, hur stora bitarna är, om jäsningsprocessen precis har börjat osv osv.
 
Men allra viktigast är att om man samlar bioavfall i många dagar – upp till en vecka, i sitt uppsamlingskärl, då har rötningsprocessen troligen redan börjat i botten, vilket gör det svårare för mikroberna att börja fermentera.
Så färsk bioavfall och regelbunden fyllning är därför alltid bäst och bättre för både bokashi och mikrober.
Vill nämna just detta speciellt då det finns uppsamlingskärl som är både stora och har ett aktivt kolfilter i locket, som i vanlig kompostering gör det möjligt att spara bioavfall en vecka ”utan lukter”. Kanske inte lukt i hemmet, men uppsamlingshinken brukar det inte lukta hallon om.
Och bokashin bildar då mer mögel pga av det ruttna man lägger i bokashinken. Detta fenomen har sett otaligt många gånger, och dykt efter att all annan “felsökning” inte gett resultat, så har det sista felet varit att man helt enkelt samlat på sig för länge bioavfall, som hunnit börja ruttna.
.
 
Mer om ämnet i bloggen: Bokashidoktorn svarar – Bokashigarden.se
Text ©️ Bokashigarden.se
 
BIlden under visar mögeltillväxter på bioavfall i uppsamlingskärlet.

Bokashigarden.se

Pripaks Ky

Lappträskvägen 343

07900 Lovisa

FINLAND

info@bokashigarden.se

+358 44 5662745

VAT nummer FI05126526