En sammanställning av de mest allmänna frågorna relaterade till bokashi besvarade i korthet.

Vad betyder “Bokashi”?

Bokashi är ett japanskt ord som betyder “fermenterat organiskt material” med andra ord “syrat bioavfall”. Bioavfallet fermenteras anaerobt, dvs i en lufttät behållare, bokashihink. Organiskt material som är lämpliga för Bokashi är kökets bioavall, särskilt kolhydrater och grönsaksrester. Det är svårt att göra bokashi med livsmedel och fetter av animaliskt ursprung, men det är möjligt om det är blandat med kolhydrater. Kolhydrater behövs så att mjölksyrabakterier kan göra mjölksyra, vilket håller bokashins pH lågt. Det är viktigt att inte få skadliga bakterier och svampar i hinken.

Hur lång tid tar det att fylla en hink?

Det beror inte egentligen på familjens storlek, utan mer på hur mycket bioavfall ett hushåll producerar. Den genomsnittliga familjen fyller en 16 liters hink på ungefär en vecka eller två. Den kan då väga cirka 10-16kg. Påfyllningen kan ta ännu längre tid, det stör inte själva processen, så länge den tar hand om att hinken förblir tät och att bokashins lakvatten dräneras ur hinken med jämna mellanrum.

Måste bioavfallet fördelas i mindre bitar?

Ja. För att mikrober ska komma över hela bioavfallet är det en bra idé att skära stora bitar av bioavfallet i gaffelstora munsbitar.

Varför förvandlas inte bioavfallet till jord i en bokashink?

I en bokashihink ska bokashin inte förvandlas till jord utan det ska fermenteras, eller syras. Precis som surkål är den sur. Färgen kan bli lite mörkare, och dess karakteristiska lukt är som ett färskt äpple med en söt syrlig arom.

Hur länge kan en full bokashink hållas vid fermentering?

Minimitiden är två veckor. Vi rekommenderar att du låter den fermenteras i tre veckor, så att förmultningen sedan sker sker snabbare. Du kan ha en hink att stå en längre tid, upp till ett år, men i så fall måste du vara försiktig så att lakvattnet dräneras noga och hinken förblir tät och placeras i svalare än rumstemperatur.. Den rekommenderade tiden för en optimal bokashifermentering är dock 3-4 veckor, eller då lakvattnet slutar att bildas (dock först efter minst två veckor).

Vitt mögel i en hink, är det ok?

Nej. Det är inte ok, och det är ett tecken på att något går fel. I en bokashiprocess hör inte mögel.

Först av allt kan jästflingor börja bildas. Flingorna, likt vita platta prickar, är inte något problem alls. Men om luft konstant fortsätter att sippra in i hinken, kommer vitt fluffigt mögelskum att börja utvecklas.

  • Vitt är bland de första formerna på mögel som uppstår. Om mycket fluffigt svampmycel börjar dyka upp kan det också indikera att jäst och andra svampar har kunnat utvecklas mer än normalt. Det kan vara så att matavfall inte har tryckts till ordentligt, vanligtvis bildas då luftfickor, och mögel får överhanden från mjölksyrabakterier. Det kan hända att ditt bokashiströ har blivit gammalt eller blivit ineffektiv pga av andra orsaker, vilket gör att mikrobiell effekt inte är tillräcklig för fermenteringen av bioavfallet.
  • Vit svamp innebär att mycket luft har trängt in i hinken och har aktiverat olika svampar (actinomycete, Aspergillus) tillsammans med jästsvampen. Vilken av dessa det är, är omöjligt att veta exakt utan laboraorietester, så vi uppmanar alltid att hantera alla typer av mögel försiktigt och inte andas in någon form av mögeldamm.
  • Grönt mögel bildas om hinken eller jordfabriken torkar. När grönt såväl som svart mögel dyker upp, ska du ta ut hinken omedelbart. (och låta bli att damma omkring sporer då du gör den till jordfabrik).

Är mögel farligt?

De finns de som är extremt känsliga, så javisst. Var alltid försiktig med att inte andas in dammiga mögelsporer. Vi kan inte veta vilken mögel som är skadlig och vilken inte. Var därför alltid försiktig när du hanterar mögel. Inomhus ska mögel inte behandlas alls utan då tar man ut bokashi.

Växterna gillar inte heller möglig bokashi. Jordfabriken dröjer med att bli till jord, och det kan uppstå problem för växterna med en dålig jord.

Vad gör jag om mögel kommer i hinken och den är halvfylld?

Om där är lite vita trådar eller lite vitt fluff, så kan man strö på mera bokashiströ och fylla på försiktigt med kolhydratrika bioavfall. Höj dosen på bokashiströet för att införa mera mikrober att fermentera. Kolla även om locket till hinken verkligen är tät.

Om hinken är färdig fermenterad då?

Är det mögel med sporer som riskerar damma, så lägg ett fuktat hushållspapper ovanpå bokashin, så att ingen mögel kommer att yra omkring när du bokashimassan till jordfabriken. Häll försiktigt bokashin i och täck med ett rätt skikt av jord och gör detta alltid UTE.
Om det finns grönt mögel i jordfabriken, täck med ett jordlager och fukta något med vatten och EMa-lösning. En inomhusjordfabrik tas ut omedelbart.
Bokashiströet kan också ha förlorat sin effektivitet. Kontrollera därför tillverkarens etikett för bokashiströets hållbarhet. (Bäst före-datum). Undvik att öppna påsen onödigt ofta. Häll istället lite bokashiströ i en mindre behållare för att minimera inloppet av syre (dvs luft) i påsen. Burken bör vara lufttätt också, särskilt om du använder en fuktig strö. Hållbarheten för fuktig bokashiströ är bara 4-6 månader, varefter effekten minskar och du måste använda mycket mer stö än om den var färsk. Torrt bokashiströ är i viloläge och håller längre.

Bokashihinken luktar, är det okej?

Hinken ska vara lufttätt. (Anaerob). Om du tillverkar din egen hink är det viktigt att komma ihåg att luft inte ska komma in i hinkarna. Placera en plastfolie under locket för att täta eventuella mellanrum mellan locket och bokashin. Bättre är att ha en hink med ett riktigt tätt lock.

Bokashimassan kan också vara för fuktig. Om bokashins lakvatten kommer i kontakt med bioavfallet, beror lukten säkert på det.

Ett oeffektivt bokashiströ fermenterar inte och du får en vanlig kompost i hinken istället. Börja då om och för komposten ut.

Hur luktar bokashi?

Tack vare EM-mikroberna luktar bokashin lite surt och lite fräscht syrlig och kanske sött. Som kombucha, kanske? Det kan ibland lukta starkare och ibland som citron eller kaffe. Den färdiga bokashien kan till och med lukta lite barnkräks om andra syror utöver mjölksyra har bildats i hinken, men det är inget jämfört med lukten av ruttnande matavfall.

Om du lägger i hinken lite ruttna lökar i bioavfallet, kan det bli en stark löklukt. Detsamma gäller för tex kål. Om du å andra sidan lägger mycket apelsiner i den, kan lakvattnet liknas vid citrus eller mjöd. I de flesta fall försvinner lukten så snart den blandas väl med jord.

Bra att komma ihåg dock är att det som luktar åt den ena kanske doftar åt en annan person, pga av att vi har alla lite olika luktsinnen.

Kan hinken vara för torr?

Ja, eftersom mikrober vill ha rätt fukt för att starta och upprätthålla fermenteringen är det viktigt att komma ihåg att inte lägga mycket torrt material i blandningen. (bröd, papper, etc.). I en för torr hink sker det en dålig fermentering.

Hur ofta kan jag öppna en hink?

En eller två gånger om dagen. Tredje gången är ok, men syftet är att öppna den bara en gång, dvs det bioavfalle som samlas under dagen läggs en gång om dagen i hinken, så att mikroberna inte utsätts för syre onödigt ofta.

Locket på min hink buktar upp, kommer det att explodera?

Exploderar inte, men kan nog öppna sig från ett hörn. Under fermenteringen bildas luft och koldioxid i hinken, både på grund av fermenteringen och från luften i bioavfallet. Den gasen / luften samlas i det tomma luftrummet och lockets mitt stiger och bildar en bula.
Processen producerar lite luft / gas i hinken under fermenteringen, men ibland kan det finnas något i hinken som orsakar mer jästfermentering än mjölksyrning. Vi vet att frukt, och särskilt övermogna eller mögliga sådana, som jordgubbar, kiwi, päron och melon, är de som kan orsaka en sk. Jästjäsningsprocess.
Jästjäsningen får locket att bukta ut mer, och när locken är täta kan de så småningom öppnas av kraften. Om en stark jästfermentering pågår är lösningen att föra hinken till en svalare plats och pysa ut gaserna oftare. Om ett par-tre dagar kommer jäsningen att lugna ner sig.

Vid vilka temperaturer skall bokashihinkarna stå?

Fyllnings- och fermenteringsskedet behöver rumstemperatur för att mikrober ska kunna föröka sig effektivt. Det vill säga, temperatur över + 15’C.

Om du vill hålla dina hinkar utomhus på sommaren, placera dem i skuggan. Fermenteringstiden kan med fördel förlängas, eftersom det vanligtvis är ganska svalt på natten.

I svala temperaturer sker mikrobernas förökning långsamt.

Vad kan jag lägga i bokashin?

Organiska ingredienser som är lämpliga för bokashi kommer från köket, särskilt kolhydrater och grönsaksrester. Det är svårt att tillverka bokashi med animaliska livsmedel och fetter, men det är möjligt om det är blandat med kolhydrater och tillför mer mikrober, dvs doserar mer av bokashiströet. Kolhydrater behövs så att mjölksyrabakterier kan göra mjölksyra, vilket håller bokashins pH lågt, så att man inte får skadliga bakterier och svampar i hinken.

Kan jag lägga mögliga mandariner i bokashin?

Ja, men bara i små mängder och med mer bokashiströ. Var dock försiktig med det dammiga möglet. Lägg försiktigt den mögliga frukten i hinken och tillsätt bokashiströet och annat avfall ovanpå och tryck sedan bara ordentligt. Då yr inte mögelsporer omkring.

Behöver jag vara försiktig och inte lägga frukt som innehåller bekämpningsmedel?

Ekologisk frukt är naturligtvis ett bättre alternativ, men bokashimikrober är höjdare på att hantera bekämpningsmedel och minska dem effektivt.

Vad får jag inte lägga i bokashihinken?

Det är inte bra att lägga papper, stora ben, aska, vinäger, salt och mycket mejeriprodukter eller vätska (såser, soppor eller juice). Det är också bra att inte lägga i jäst, så att för mycket jäst inte kan bildas i hinken. Mjölksyrabakterier och jäst är de som huvudsakligen arbetar i hinken, och fotosyntetiska bakterier fortsätter att arbeta tillsammans med svampar och jordbakterier i jordfabriken. Små köttben kan man eventuellt lägga i bokashin. Ingen aska eller biokol bland matresterna, de är starkt alkaliska. Tänk också på att det finns en risk att gnagare och andra djur definitivt kommer att vara intresserade av bokashi om det finns mycket ben eller om det luktar starkt.

Hur är det med papper och trycksvärta?

Man skall inte ha papper alls i hinken, även om trycksvärtan nuförtiden i tidningspapper inte är farlig i sig, men angående pappret så är det inget som blir fermenterat och det ger dessutom ingen nytta till bokashin, tvärtom, jobbar det bara emot fermenteringsprocessen. Processen skall vara en mjölksyrefermentering med mjölksyrebakterier, och papper ger bara upphov till mögelsvampar, då pappret ger en grund till jästsvamparna. Vi vill alltså ha mjölksyrabakterier i hinken, inte jäst och mögel. En bra process ger inga mögel så glöm pappret!

Ska jag inte heller ha papper utanpå bioavfallet?

Nej, inget papper där heller. Lakvattnet sugs i det, och gynnar mögelsvampar.

Hur mycket använder jag av bokashiströet?

Vårt torra bokashiströ doserar man bara cirka 1 matsked per en – två liter bioavfall. Det är en dock bra idé att strö på extra bokashiströ på proteinrikt matavfall, så som kött, fisk, ägg.. eller om det skulle uppstå lite lukter av tex övermogen lök.

Var skall bokashiströet förvaras?

Bokashiströet skall alltid förvaras i orginalförpackning. Om påsen är av papper, så andas den, och då är det inte en bra idé att lägga den i en tät stängd hink. Förvaras bäst i ett skåp, torrt och mörkt. (Som müsli). Om fukt kommer in i påsen och förvaras i en tät hink eller behållare, förämras hållbarheten eller blir förstört.

Man kan ta en mindre mängd strö i gången, och ha burken nära sin bokashink.

Fuktigt strö skall alltid förvaras i sin orginalpåse, med öppningen sluten, så det inte torkar, varav kvaliteten försämras.

Kan bokashiströet bli gammalt och vad händer?

Ja, det kan det. När allt kommer omkring innehåller ströet levande effektiva EM-mikrober, antingen aktiva (fuktigt strö) eller vilande mikrober (torrt strö). Så om bokashin inte fermenteras ordentligt eller det börjar dyka upp mer och mer mögel i hinken, eller det är problem med lukter, kan det mycket väl vara så att ditt bokashiströ är för gammalt, vilket gör att den mikrobiella effekten inte räcker till för att fermentera bioavfallet. Alla bokashiströn föråldras med tiden, men fuktiga strön är känsligare för ljus och mer mottagligare för syre än torra bokashiströn och därför tappar fuktigt strö snabbt sin effektivitet. Dessutom förlorar en oöppnad påse med fuktigt strö gradvis sin effektivitet eftersom den redan är aktiv i påsen och äter på näringsämnen hela tiden tills det tillslut inte finns nån näring kvar, och mikroberna dör ut. (Ströet blir aningen mörkare och lukten mer stickande, eller så torkar det ut och ljusnar vid exponering för syre).

Torra bokashiströn har vilande EM-mikrober som aktiveras först av fukten av matresterna, det vill säga när bokashiströet läggs över fuktigt bioavfall. Därför är torrt strö verkligen effektivt och håller länge i sin egen påse utan att föråldras.

Måste man köpa bokashiströ?

Man behöver ha EM mikrober med i processen då man gör bokashi. Man kan givetvis göra eget strö, med då fermenterar man ströet med EM Stamlösningen, (info om EM lägre ner) eller man kan använda sig av aktiverad EMa, som är egentligen bokashiströ i vätskeform och används som spray istället för strö.

Man kan INTE ta vätskan från en kranhink och använda det istället för bokashiströ. Det blir inte rätt balans i bokashiprocessen och risken är att det ruttnar och det blir obehagliga lukter samt mögel.

Måste bokashihinken ha just ”bokashiströ” eller kan jag använda ”kompostströ”?

Du kan inte använda vanligt kompostströ, då ströet måste innehålla mikrober som verkar fermenterande, det vill säga de mycket effektiva mikroberna som EM innehåller. (Mjölksyrabakterier, fotosyntetiska bakterier och jäst).

Kan jag använda bokashiströ till annat än i bokashihinken?

Ja. Du kan fermentera grönt trädgårdsavfall, löv, gräsklipp, ogräss och gödsel te.ex. Eller bara mylla ner strö i grönsaksländer för att öka mikrobiell liv i jorden. Potatis, till exempel, gillar att få lite bokashiströ i planteringsgropen.

Kom i håg att alltid blanda bokashiströet in i jorden, under ytan. Strö inte utanpå!

Om man bara strör på jorden, till exempel i små krukor vid sådd, så bildas mögelsvampar på ytan. Då bildas det på jordytan en hård skorpa (av svampen) och vattnet sugs inte i jorden. Kom i håg att synligt mögel inte är bra att varken ha i små sådda krukor med fröer eller överlag inomhus.

När bildas det första lakvattnet?

Den första hinken är alltid lite “lat” eftersom den ännu inte har smorts in av dessa gynnsamma EM mikrober. Nästa gång du fyller samma hink, märker du att vätskebildningen sätter igång snabbare.

Av denna anledning är det också bra att komma ihåg att inte tvätta hinken med starka kemikalier för att förhindra att mikrober dör. Liten lakvattenbildning kan också vara orsaken till att du till exempel har ltillsatt för mycket bröd som absorberar all vätska. Om bokashinken är helt torr kan du pröva fukta genom att spraya lite vatten ovanpå bioavfallet innan du sätter bokashiströet. Till exempel kan man krama om en våt disktrasa över matavfallet.

Hur ofta behöver du tappa lakvatten?

Varje dag, om du vill, men en eller två gånger i veckan räcker. Huvudsaken är att lakvattnet inte kommer i kontakt med bokashin, som då kan börja ruttna.

Hur länge håller lakvattnet?

Nytappat lakvatten lagras svalt eller i rumstemperatur och används helst inom några dagar, men det kan lagras längre. Doftande och klart lakvatten ( dvs inte tjockflytande, eller innehåller fett eller skräp och som är mottagligt för jäsning) kan förvaras under längre tid vid antingen sval eller rumstemperatur.

Du kan också frysa lakvatten utomhus på vintern och tina upp den igen på våren när växande växter behöver gödselmedel. Vi rekommenderar inte att lägga lakvatten i frysen, (eller kyl), bland andra livsmedel. De andra förpackningarna eller råvarorna kan dra åt sig lukt. Eller hur smakas det med glass som smakar lakvatten? Och i värsta fall kan lakvatten spillas på livsmedelsförpackningar. Lakvatten är bioavfalls cellvätska. Man har inte heller kompostte från en utekompost bland matvaror.

Hur späds lakvattnet ut?

Lakvatten måste spädas ut med vatten när den används som gödningsmedel. Utspädningsdosen av lakvatten beror på vilket tillverkares bokashiströ har. Så kolla vilken kvalitet av bokashiströ du använder i din hink.

Tillsätt bara några droppar i en 1 liter vattenkanna och vattna dina växter som vanligt. Om du vill ge extra gödselmedel, späd minst 1/200 om du använder vårt torra bokashiströ:

Recept på dosering

  • Tillsätt 5 ml lakvatten till 1 liter vatten.
  • Tillsätt 0,5 dl bokashvätska i en 10 liters vattenkanna.

Vad innehåller lakvatten?

Lakvattnet innehåller mest kalium och fosfor som är blomfrämjande för växter, men även grönväxter gynnas av lakvattnets näring.
Ett lakvatten innehåller ej många levande mikrober, mer av döda mikrober som sköljs ut med lakvattnet via kranen.

Skall jag vattna och spraya med lakvatten?

Ja, du kan vattna ut till alla växter vid rötterna, men du skall inte spraya på blad.

Är pH-värdet på lakvattnet surt eller alkaliskt?

Lakvattnets pH bör vara surt, vilket är en indikation på att fermenteringen har fungerat korrekt. Det ideala pH-värdet är 4. Det låga pH beror på bildningen av mjölksyra under fermenteringen men även av karboxylsyror, såsom ättiksyra och smörsyra. Karboxylsyror ger lakvattnet den starka och lite avskräckande doften.

Hur länge kan en bokashihink fermenteras när den fyllts?

Den skall fermenteras (låta vilas i rumstemperatur) i minst två veckor, men tre veckor är lite bättre. En månad brukar vara det optimala, då hinner lakvattenbildningen avta och då är egentligen bokashin först färdig fermenterad och färdig att tillsättas i jord.

(Med en bra fermentering med effektivt bokashiströ i en tät hink, så kan bokashimassan möjligtvis lyckas att förvara upp till ett år. Men det är inget vi rekommenderar, om fermenteringen misslyckats eller hinken är otät, då blir det bara problem med lukter, mögel och sörja).

Blir jorden sur när jag tillför lakvatten?

Nej, ett utspätt lakvatten förändrar inte jordens pH till surt.

Blir jorden sur när jag tillför bokashi?

Ja, och nej. Bokashi är surt så det är naturligt att jorden runt bokashi också är sur men bara för ett ögonblick. Jordens pH balanseras inom två veckor till jordens normala pH, så väntetiden är två veckor och sedan kan du använda jorden i odlingarna.

Vad är en jordfabrik?

Jordfabriken är den plats där bokashi förvandlas till jord. Det kan vara en plastbehållare, balja, en pallkrage eller någon annan plats som gnagare och andra skadedjur inte kan nå. Jordfabriken bör alltid vara skyddat från skadedjur. Avfallshantering kräver en säker kompostering. Även bokashi är en säker ”komposteringsmetod” så länge du använder antingen en befintlig kompostor eller din egen jordfabrik som är tillräckligt skyddad.

Vid vilka temperaturer fungerar en jordfabrik?

Den optimala temperaturen för en jordfabrik är rumstemperatur, så att jordmikroberna kan föröka sig effektivt och förvandla bokashin snabbt till jord. Det vill säga en temperatur på + 15-25’C, (precis som en bokashink kräver för att fungera optimalt).

Om det är för varmt kan fukten från jordfabriken avdunsta, och då bör man vattna. En torr jordfabrik förvandlas långsammare eller inte alls, till jord.

Kan jag använda torv istället för jord?

Nej. Ren torv, kokosfibrer, hampafiber eller höstlöv innehåller inte jordbakterier, så det blir inte jord av att blanda dessa i bokashi.

Användning av enbart löv i en jordfabrik är inte vår rekommendation. Jordfabriken behöver jordbakterier för att bearbeta bioavfallet tillräckligt effektivt. I värsta fall får du en massa geggamoj som både luktar och möglar. Detta har vi gjort tester på, så vi vet att det inte funkar.

Om du ändå vill använda löv, rekommenderar vi att du använder löv högst en tredjedel av totala mängden jord eller lägger dem till jordfabriken som ett extra material. Dvs, använd inte enbart löv!

Fermentera löven istället skillt, de gör mer nytta på det viset.

Gillar råttor och andra djur bokashi?

Ja. Vanligtvis förknippas råttor med bioavfall med ruttnande mat men om det finns fermenterad bokashi på menun, så ja, de äter gärna. Av denna anledning är det en bra idé att blanda bokashin väl med jord och lägga ett tjockt lager jord ovanpå. (och naturligtvis göra detta i en gnagsäker behållare). Gnagare hinner inte bli intresserade av den snabbt förmultnande bokashin. Hundar och hönor älskar bokashi även de med. Så förhindra dem från att komma in och gräva i jordfabriken.

För en säkrare förmultning är det viktigt att producera bästa möjliga bokashi med optimal fermentering, och kom också ihåg att finfördela matresterna så att förmultningen går snabbt.

Kom ihåg att det är i de flesta fall förbjudet att gräva ner matrester direkt i marken. Om du är osäker, kolla med din kommuns regler och föreskrifter.

Vintern, var ska jag nu lägga bokashin?
Till en befintlig komposter, växthusets odlingslådor, balja, hink eller plastlåda. De sista av exemplen kan man ha inomhus, och har du jordfabriken ute, kontrollera så att inga skadedjur kommer åt bokashin.

Hur gör jag en jordfabrik ute?

När fermenterat bokashi blandas med jord, förvandlas den snabbt och säkert till användbar jord. Du kan skapa en jordfabrik i en odlingskrage eller plastbalja. Om jordfabriken är utomhus är det bra att täcka den så att regnet inte späder ut näringsämnena, och att inte djuren försöker gräva upp bokashin.
Enligt avfallshanteringsförordningen måste man ha en skilld plats för kompostering av matavfall, i bokashins fall en jordfabrik. Därför ska du alltid skydda jordfabriken tillräckligt, till exempel med ett finmaskigt nät.

Hur gör jag en jordfabrik inne?

Om du inte äger en trädgård ochvill göra bokashi på vintern, kan du göra jordfabriken inomhus, i en hink eller i en plastlåda. Lägg först lite jord i botten. Tillsätt bokashi samt samma mängd jord. Rör bra om så det kommer jord över alla bokashbitar. Täck sedan allt med ett jordlager ca 5-10 cm (viktigt!) och lägg ett lock löst på. Du kan antingen sätta ett lock på hinken (löst så att luften cirkulerar) och låta jordfabriken ta lite tid. Om det inte finns något lock kan ytan torka ut. Om ytan torkar kan du lägga till lite vatten i jorden för att hålla förmultningen igång. Eller även om du lägger plastbrickan löst ovanpå, kommer det att hålla fukten lämplig. En handduk eller ett lakan fungerar även bra.

Hur mycket kan bokashi passa i en odlingslåda?

¼ del är ganska bra utspädning av bokashijord. Det vill säga, om du blandar bokashin med 50/50 jord och späder ut den med ytterligare 50/50, är bokashidelen ¼ del.
En pallkrage (EUR storlek 120x80x20cm) har en kapacitet på 192 liter, (fylld upp till kanterna). Den kan rymma max 3 hinkar hinkar helt fint, beroende på vad som kommer att läggas till, men ofta räcker det med en eller två, speciellt om man har annan gödsel till.

Hur lång tid tar det innan bokashin blir till jord?

Det tar normalt ett par-tre veckor. Topptiden har varit upp till 10-11 dagar. I detta fall har jorden varit varm och full av mikrobiellt liv efter skörd att jord- och mjölksyrebakterierna har varit snabba på att förmultna jorden.

Om jorden är torr, kall eller död, så tar det längre tid på sig att bli jord. (Köpt jord är vanligtvis utan, eller knappt om mikrobiellt liv medan jorden efter en skörd är fullspäckad med mikrobiellt liv). Om det är för torrt kommer ingenting att hända. Samma sak om det är minusgrader, bokashin fryser och vaknar inte upp förrän våren börjar värma jordfabriken. I båda fall är det viktigt att komma ihåg att fukta jordfabrikerna.

Vad sägs om maskkompost och bokashi?

Ja, maskarna gillar bokashi, men i små mängder. Lägg bokashin i ett hörn, eftersom det är så surt. Maskar tar sig till bokashin när pH har efter en kort tid stabiliserats tillräckligt.

Vad är EM?

EM (effektiva mikroorganismer) betyder effektiva mikroorganismer (förk. mikrober). EM består av mjölksyrabakterier, jäst och fotosyntetiska bakterier som lever tillsammans och gynnar varandra. De överlever i många olika miljöer och är ofarliga för oss. EM innehåller flera olika stammar av effektiva och fördelaktiga mikrober som produceras naturligt genom bearbetning, utan kemisk syntes eller genetisk kontroll.

EM är flytande och har många olika tillämpningar, t.ex. i förbättring och rening av mark och vatten, inom jordbruk och till och med inom medicin.

Vad är skillnaden mellan EM och EM Stamlösning?

EMa = Aktiverad EM (aktiva mikrober)

– EMa är en färdig att använda vätska. Spraya 5-10 sprayer per liter bioavfall eller späd det 1/10 om det är torrt bioavfall i hinken. (kan användas istället för bokashiströet)
– Kom bara ihåg att effekten av EMa minskar snabbare i en sprayflaska när den kommer i kontakt med vatten. Den förblir aktiv bara några dagar.
– Rengöring: Späd 1/100 i vatten och spraya på ytor. Låt stå i 5 minuter och torka av.
– Luktneutraliserare: Skölj bokashihinken eller katttoaletten med EMa utspätt med vatten.
– Fler tips från bloggen “EMa – användning och dosering”

EM Stamlösning = moderstamlösning (vilande mikrober)

– Du behöver denna stamlösning när du vill göra ditt eget aktiverade EMa eller bokashiströ hemma.
– I stamlösningen vilar mikroberna och vid aktivering får man en aktiverad EMa.
– EM Stamösningen är den första generationen EM som framställs i laboratoriet. Det innehåller en viss och stabiliserad mängd mjölksyrabakterier, jäst och fotosyntetiska bakterier.
– Det finns olika EM stamlösningar som utarbetats av olika företag, vars aktivering kan variera, så det är en bra idé att kontrollera instruktionerna av respektive tillverkare/försäljare.

Kan jag skapa min egen sk. moderstamlösning?

Nej. Det skulle då sakna de viktigaste bakterierna, dvs de fotosyntetiska bakterierna. Dessa fotosyntesbakterier är de som tar hand om jorden redan i jordfabriksen och vidare i odlingarna och ser till att hålla nere de patogena bakteriers mängd så de inte tar överhand och gör våra jordar och växter sjuka.

Var får jag kontakt med någon som kan hjälpa mig med frågor angående bokashi?

På Facebook finns gruppen ”Bokashiforumet” där man kan ställa frågor, diskutera och bli inspirerad av hur andra gör och titta på resultatet av att man odlat i boakshijord. Där finns flera experter inom bokashi som kan svara, men även många andra medlemmar är jättekunniga och vill inspirera för att just du ska lyckas med din bokashi på bästa möjliga sätt.

Fär mer ordförklaringar, se Bokashins AB (rubrik uppe)

Gäller frågorna angående våra produkter, ordrar eller leveranser? Tag då kontakt med oss via kontaktformuläret eller direkt per e-mail så betjänar vi er snarast möjligast.

Vår e-mail adress är info@bokashigarden.se

Bokashigarden – Pripaks Ky

Lappträskvägen 343,

07900 Lovisa,

FINLAND

info@bokashigarden.se

+358 44 5662745